![]() |
5.Sınıf Türkçe Dersi Sene Başı Hazırbulunuşluk Sınavı 2 - Yazdırılabilir Sürüm +- Türkçe Öğretmenim (https://www.turkceogretmenim.com) +-- Forum: 5.SINIF (https://www.turkceogretmenim.com/Forum-5-SINIF) +--- Forum: Hazır Bulunuşluk Sınavları (https://www.turkceogretmenim.com/Forum-Haz%C4%B1r-Bulunu%C5%9Fluk-S%C4%B1navlar%C4%B1) +--- Konu: 5.Sınıf Türkçe Dersi Sene Başı Hazırbulunuşluk Sınavı 2 (/Thread-5-S%C4%B1n%C4%B1f-T%C3%BCrk%C3%A7e-Dersi-Sene-Ba%C5%9F%C4%B1-Haz%C4%B1rbulunu%C5%9Fluk-S%C4%B1nav%C4%B1-2) |
5.Sınıf Türkçe Dersi Sene Başı Hazırbulunuşluk Sınavı 2 - MCY - 04-26-2025 1. Aşağıdaki kelimelerden hangisi "zıt anlamlı" iki kelimeden oluşmuştur? A) Yavaşlama B) İyileşmek C) Kararsızlık D) İniş-çıkış 2. "Bahçede oynayan çocuklar çok mutluydu." cümlesinde hangi öğe "bahçede" sözcüğü ile ifade edilmiştir? A) Özne B) Zarf Tümleci C) Belirtili Nesne D) Belirtisiz Nesne 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "neden-sonuç ilişkisi" vardır? A) Hava karardığı için dışarı çıkmadık. B) Sabah kahvaltı yaptım. C) Ders çalışıyorum. D) Arkadaşlarımı gördüm. 4. "Bütün gün boyunca dışarıda oynadı." cümlesinde hangi zaman kipi kullanılmıştır? A) Gelecek zaman B) Geniş zaman C) Şimdiki zaman D) Geçmiş zaman 5. "Kırmızı, sarı ve mavi renkler karışınca ne oluşur?" sorusunun cevabı hangisidir? A) Yeşil B) Turuncu C) Mor D) Siyah 6. "Yolculuk" kelimesinin kökü nedir? A) Yol B) Yolcu C) Yolculuk D) Yolcuya 7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "bir işin yapıldığını" belirten bir fiil vardır? A) Kitaplık dolu. B) Bahçede koştu. C) Oyun çok güzel. D) Kalemim mavi. 8. "Düşe kalka öğrenir insan." atasözü ne anlatır? A) Öğrenmek zaman alır. B) İnsan hata yapmaz. C) Başarı kolaydır. D) Çalışmadan öğrenilir. 9. Aşağıdaki cümlede hangi kelime gereksiz kullanılmıştır? "Bu sabah erken saatlerde sabah kahvaltı yaptık." A) Sabah B) Erken C) Saatlerde D) Kahvaltı 10. "Kalem" kelimesi aşağıdaki eklerden hangisiyle çoğul yapılır? A) -lık B) -ler C) -cı D) -im 11. "Kitapçı" kelimesi nasıl bir sözcüktür? A) İsim B) Fiil C) Zarf D) Sıfat 12. "Araba yavaş yavaş ilerliyordu." cümlesinde "yavaş yavaş" ifadesi hangi tür sözcüktür? A) Sıfat B) İsim C) Zarf D) Fiil 13. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapım eki almıştır? A) Balık B) Balıkçı C) Bal D) Balı 14. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde "neden" anlamı vardır? A) Onunla konuşmak istiyorum. B) Çok çalıştım, bu yüzden kazandım. C) Yolda yürürken düştüm. D) Hemen oraya gittik. 15. "Çalışkan" kelimesi aşağıdaki hangi kelimeyle eş anlamlıdır? A) Üşengeç B) Tembel C) Gayretli D) Yorgun 16. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir soru cümlesidir? A) Yarın kütüphaneye gideceğim. B) Kitabı nereye koydun? C) Parkta oynuyorduk. D) Bugün hava güneşli. 17. "Kalem, kitap ve defter çantanın içindeydi." cümlesinde hangi noktalama işareti doğru kullanılmıştır? A) Virgül B) Nokta C) İki nokta D) Üç nokta 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir "dilek" anlamı vardır? A) Keşke yaz tatilinde denize gitsek. B) Bugün dışarı çıkıyoruz. C) Öğretmenimiz geldi. D) Bahçede oynadık. 19. "Kendi işini kendi görmek en iyisidir." atasözü hangi değeri anlatır? A) Yardımseverlik B) Sabır C) Bağımsızlık D) Saygı 20. "Deniz kıyısında sessizce yürüdüm." cümlesinde altı çizili kelime hangi görevde kullanılmıştır? A) Fiil B) İsim C) Sıfat D) Zarf |